2019-2020 Güz Yarıyılı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Yatay Geçiş Duyurusu (Not Ortalaması ile)
2019-2020 güz yarıyılı yatay geçiş başvuru duyurularını üniversiteler yayımlamaya başladı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) de not ortalaması şartıyla yatay geçiş başvurusu ile öğrenci alacağını açıkladı. Üniversite öğrenci işleri tarafından yayımlanan duyuruda yatay geçiş başvuru tarihlerine, yatay geçiş şartlarına ve yatay geçiş için gerekli belgelere yer verildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesine not ortalaması (GNO) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin merak ettiği sorular ve cevapları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
2019-2020 Güz Yarıyılı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Yatay Geçiş Duyurusu (Not Ortalaması ile)
2019-2020 güz yarıyılı yatay geçiş başvuru duyurularını üniversiteler yayımlamaya başladı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) de not ortalaması şartıyla yatay geçiş başvurusu ile öğrenci alacağını açıkladı. Üniversite öğrenci işleri tarafından yayımlanan duyuruda yatay geçiş başvuru tarihlerine, yatay geçiş şartlarına ve yatay geçiş için gerekli belgelere yer verildi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesine not ortalaması (GNO) ile yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin merak ettiği sorular ve cevapları yazımızın devamında okuyabilirsiniz.
Başvuru Şekli: İnternet üzerinden ygbf.ogu.edu.tr adresinden online olarak ön başvuru alınacaktır, ön başvuru sonrasında başvuru formunuzun çıktısı ile gerekli diğer evrakların Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Meşelik Yerleşkesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na posta/kargo veya elden 29 Temmuz 2019 Pazartesi günü mesai saati bitimine kadar ulaştırılması gerekmektedir. Evrakları belirtilen sürede daire başkanlığımıza ulaşmayan başvurular (ön başvuru yapmış olunsa da) değerlendirmeye alınmayacaktır.
Sivrihisar Meslek Yüksekokulu başvurusu için belgeler (Eskişehir Cd. No:140 Sivrihisar, ESKİŞEHİR) adresine gönderilecek veya elden teslim edilecektir.
Tıp Fakültesine yapılan başvurular belirtilen tarihler arasında elden teslim edilecek, posta/kargo yoluyla başvurular kabul edilmeyecektir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2020 Yatay Geçiş Tarihleri
Başvuru Tarihleri : 22-26 Temmuz 2019
Başvuruların Değerlendirilmesi : 26-29 Ağustos 2019
Sonuçların İlanı : 3- 6 Eylül 2019
Kesin Kayıt Tarihleri : 16-20 Eylül 2019
Yedek Kayıt Tarihleri : 24-27 Eylül 2019
*Zorunlu Hazırlık bölümleri için Hazırlık Muafiyet sınavı: 8 Ağustos 2019 Perşembe Test Sınavı
(Bu sınavdan belli yüzdeliği alanlar , konuşma ve yazma sınavlarına alınacaktır.)
9 Ağustos 2019 Cuma Konuşma ve Yazma Sınavları
(Hazırlık Muafiyet Sınavı Yabancı Diller Bölümünde Yapılacaktır Sınavdan en geç bir saat önce sınav salonlarını öğrenmeleri ve sınava gelirken Fotoğraflı Kimlik kartı ve öğrenci kimliklerini yanlarında getirmeleri gereklidir.)
NOT: Tıp Fakültesi için yatay geçiş tarihleri farklıdır. Buradan kontrol ediniz.
Yatay geçiş başvuru son günü geri sayım
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2020 Yatay Geçiş Şartları
1) Öğrencinin yatay geçişle ayrılacağı kurumdaki bütün derslerini alarak sınavlarını başarmış ve genel not ortalamasının yüz (100) üzerinden en az altmış beş (65) veya dört (4) üzerinden en az iki buçuk (2.50) olması gerekmektedir.
2) Öğrencinin öğrenimi süresince disiplin cezası almamış olması gerekmektedir.
3) Üniversitemizde okutulan zorunlu temel yabancı dil dersi sadece İngilizcedir.
4) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik-Elektronik, Makine, Bilgisayar Mühendisliği, Mimarlık, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Fen-Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat ve Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Bölümlerine yatay geçiş başvurusu yapacak öğrencilerden, Üniversitemiz Yabancı Diller Bölümünce Yapılacak Hazırlık Muafiyet Sınavı Sonuç Belgesi (Hazırlık Muafiyet Sınavından Başarılı Olamayan
Öğrencilerin Başvuruları Değerlendirmeye Alınmaz ) ya da Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Senatosu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen aşağıdaki tabloda belirtilen ulusal ve uluslararası sınavlarda Senatoca belirlenen düzeyde başarılı olduklarını gösteren belge (son üç yıl içinde alınmış) istenecektir.
5) İlahiyat Lisans Programına yatay geçiş başvurusu yapacak olan öğrencilerin, geldikleri üniversitede zorunlu Arapça hazırlık sınıfını okuyarak ya da Arapça Hazırlık Muafiyet sınavında yeterli puan alarak başarılı olmaları gerekir. Ara sınıflara yatay geçiş yapacaklar için; geldikleri üniversitede %30 Arapça eğitimi almamış öğrenciler Türkçe olarak aldıkları derslerden muaf sayılmazlar.
6) Fen Edebiyat Fakültesi için;
Türk Dili ve Edebiyatı ve Tarih Bölümü’ne yalnızca örgün öğretim öğrencileri müracaat edebilir.
Matematik-Bilgisayar Bölümüne, Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü öğrencilerinin de Yatay geçiş müracaat talepleri kabul edilecektir.
Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümüne yatay geçişte,
– Ders isimleri aynı olan veya ders içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olan programlardan geçiş yapılabilir.
– Gelinen bölüm ÖSYM sisteminde yabancı dil puan türüyle ( İngilizce- Almanca – Fransızca ) kazanılmış olmalıdır.
– İkinci yabancı dil için yukarıdaki tablolarda belirtilen Uluslararası düzeyde yapılan eşdeğer sınavlardan herhangi birisine katılmış ve asgari puanı almış olması gerekmektedir.
-İkinci yabancı dil puanı bulunmayan adaylar İngilizce, Almanca ya da Fransızca dillerinden birinden Yabancı Diller Bölümü tarafından yapılacak olan yabancı dil muafiyet sınavına katılırlar. Bu sınavdan 70 ve üzeri puan alanların başvuruları değerlendirilir. Başarısız olanların başvuruları değerlendirilmez.
7) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu için,
Ortopedik Protez ve Ortez Programında başarılı olabilmek için elleri ve parmakları ustalıkla kullanabilme önemlidir.
Öğrenciler İlk ve Acil Yardım Programında uygulamalı derslerde mesleğin gerektirdiği üniformayı giymek zorundadırlar.
İlk ve Acil Yardım Programı için Üniversitelerin Tıp Fakültelerinden sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen heyet raporu almaları; program gereği 2. Sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 cm’
den, kız öğrencilerde 1.60 cm’den kısa olmamaları, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmamaları; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliğine
sahip olmaları gerekmektedir.
8) Tıp Fakültesi’ne yatay geçiş başvurularında,
2.sınıfa yatay geçiş başvurularında Temel Tıp Bilimleri derslerini almamış olan öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmaz.
Başvuruların şahsen ve noter tasdikli vekâletnamenin ibraz edilmesi suretiyle tayin edilen vekil aracılığıyla yapılması gereklidir. Posta veya kargo yoluyla yapılan başvurulan kabul edilmez.
Evrakları eksik ve ESOGÜ Rektörlüğünün ilgili Senato Kararına uygun olmayan adayların başvuruları dikkate alınmaz.
Not döküm belgesinin aslının kendi okulları tarafından zarf içerisinde de mühürlenmiş olarak hazırlanıp başvuru sırasında teslim edilmesi gereklidir. Açık olarak gelen not döküm belgeleri kabul edilmeyecektir.
Halen okumakta olduğu yükseköğretim kurumunda aldığı dersleri gösterir onaylı ders içerikleri/ ders saatleri/kredileri başvuru sırasında teslim edilecektir.
Yurt dışı yatay geçiş için lise öğreniminin tamamını yurt dışında tamamlayan ve yurt dışında yüksek öğrenime devam eden öğrenciler başvurabilir.
Yurt dışı yatay geçişler için öğrenim süresi içinde ayrıntılı ders içerikleri (Türkçe veya İngilizce) not ve ders saatleri ile kredilerini gösterir not döküm belgesi, lise diploması onaylı ve Türkçe onaylı çevirisi ve pasaport asılları ile şahsen başvurmaları zorunludur.
Başvuru dilekçesi başvuru sırasında doldurulacaktır.
Başvuru yapan öğrenciler başarı durumlarına göre aşağıda verilen formüle göre
sıralanır, kayıt yaptırma hakkı kazanan asil ve yedek adayların dosyaları incelenerek
önceki yıllara ait aldığı dersler ile tıp fakültesinde alması gereken dersler arasında
% 20’den daha fazla uyumsuzluk varsa eksik olan dersler tamamlandıktan sonra
başvuru yaptığı sınıfa devam eder.
Yatay geçiş için başvuran öğrencilerin başarı notu hesaplanmasında Tıp dışı dersler
değerlendirmeye alınmaz. Aday not döküm belgesinde başarı puanı tıp dışı dersler
(Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil ve seçmeli kültür dersleri vb.)
hariç tutulup 100 puan üzerinde hesaplanarak teslim edilmelidir. Tıp dışı derslerin
ortalamaya katılmadığı onaylı not döküm belgesinde ya da Dekanlığın onayladığı bir
belge ile ayrıca belirtilmelidir.
2017 yılından itibaren yerleşerek kayıt yaptıran öğrencilerin Türkiye’deki
yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilmesi için Tıp programlarına
programın yerleştirme puan türünde başarı sırası 40 bininci sırada olan adayın
yerleştirme puanının altında yerleştirme puanına sahip adaylar yerleştirilmeyecektir.
Genel Not Ortalaması (GNO) 100 üzerinden olan öğrenciler için;
Değerlendirme Puanı = [ (Adayın ÖSYS Puanı / ESOGÜ Biriminin Taban Puanı) x
100 x 0,8] + [ ( Adayın GNO’su) x 0,2
9) Yatay geçişle gelen öğrencilerin; önceki diploma programından almış oldukları
derslerinden Üniversitemizde eşdeğerlenen dersler ile Üniversitemizde almış oldukları
derslere göre genel not ortalaması belirlenecektir.
10) TC uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki Yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki
Yükseköğretim kurumlarına yatay geçişleri ile ilgili olarak;
2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak öğrencilerin,
a) İlgili yıldaki ÖSYS Kılavuzunda yer alan (Tıp 40 bininci, Mühendislik 240 bininci,
Mimarlık 200 bininci, Öğretmenlik 240 bininci) programlar için belirlenen başarı
sıralamasının aranmasına,
2018 yılında yerleşen öğrencilerde; Tıp 50 bininci, Mühendislik 300 bininci, Mimarlık 250 bininci, Öğretmenlik programları için ilgili puan türünde 300 bininci olarak belirlenen başarı sıralamasının aranmasına,
b) Başarı sırası aranmayan programlar için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibariyle
geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi
yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer
üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması
gerektiğine,
c) Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğer sınav puanlarına sahip olanların da (a) ve (b)
maddelerindeki şartları sağlaması gerektiğine,
d) 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren QS ile Times dünya sıralamasında ilk
500’e giren üniversitelerde öğrenime başlayan öğrencilerden hazırlık sınıfı hariç en az
2. sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerin 3. Sınıfa (öğretim süresi 5 yıl olanlarda 3 ve
4, öğretim süresi 6 yıl olanlarda 3, 4, 5. sınıflara yatay geçiş başvurusu yapabilmesine)
önlisans programlarında ise 3. yarıyıla (2. Sınıfa) yatay geçiş başvurusu
yapabilmelerine,
e) TC uyruklu olup ortaöğretimini yurtdışında tamamlayarak Yüksek Öğretime başlayan
öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerden yukarıdaki şartların aranmasına karar
verilmiştir.
f) Yurt dışında öğrenime başlayan öğrencilerden ÖSYS sonucu veya aşağıda belirtilen
muadil sayılan belgeler aranacaktır. Bu adayların ÖSYS’ye girmiş olmaları, ön lisans
programları için TYT’den ilgili puan türünde 120 veya daha fazla, lisans programları için
AYT’de ilgili puan türünde180 veya daha fazla puan almaları şarttır.
SAT 1 (Minimum 1000 puan)
ACT (Minimum 21 Puan)
Abitur
Fransız Bakaloryası
GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders)
Uluslar arası Bakalorya (International Baccalaureat IB)
Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis)
İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)
11) Eksik belge ile yapılan başvurular ile Üniversitemizce belirlenen son başvuru tarihinden
sonra posta ile Kurumumuza ulaşan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
12) Diş Hekimliği Fakültesi İçin; öğrencinin başvuruda bulunduğu programda, bitirmiş olduğu
dönemlere ait öğretim programında belirlenen tüm dersleri almış ve başarmış olması
(ESOGÜ için kredili derslerde en az CC, kredisiz derslerde YT) zorunludur. ESOGÜ Diş
Hekimliği Fakültesinde okutulan öğretim programlarında (müfredat) yer alan tüm dersleri ve
eşdeğerlerini almamış eksik dersi olan öğrenciler ya da herhangi bir dersten başarılı olmayan
öğrencilerin başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.
13)Tıp Fakültesi hariç tüm birimlerin yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kayıtlı
olunan yükseköğretim kurumuna girerken elde edilen TYT/AYT , LYS/YGS veya eşdeğeri
Puanının %70’i ve Not Ortalamasının % 30’unun toplamından oluşan puan kullanılır.
Yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin değerlendirme puanı aşağıda verilen
bağıntıyla hesaplanır. Elde edilen notlar büyükten küçüğe doğru sıralandıktan sonra en
yüksek notlu öğrenciden başlayarak kontenjan dahilinde yatay geçiş yapacak öğrenciler
belirlenir.
Genel Not Ortalaması (GNO) 4,0 üzerinden olan öğrenciler için;
Değerlendirme Puanı = [ (Adayın ÖSYS Puanı / ESOGÜ Biriminin Taban Puanı) x 100
x 0,7] + [ ( Adayın GNO’su/4) x 100 x 0,3 )
Genel Not Ortalaması (GNO) 100 üzerinden olan öğrenciler için;
Değerlendirme Puanı = [ (Adayın ÖSYS Puanı / ESOGÜ Biriminin Taban Puanı) x 100
x 0,7] + [ ( Adayın GNO’su) x 0,3
Başvuru yapan öğrencinin ÖSYS puanı ve ESOGÜ Biriminin taban puanı, öğrencinin
Üniversiteye giriş yılı dikkate alınarak belirlenir.
*TYT/AYT puanı, başvuru yapanın ve Üniversitemiz ilgili programının giriş yılı puanı
dikkate alınarak değerlendirilir
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 2020 Yatay Geçiş Başvuru için Gerekli Belgeler
1-Başvurduğu programı belirten bir dilekçe
2-Transkript’in aslı (Türkçe-İngilizce) (Öğrencinin ayrılacağı kurumdan aldığı dersleri, kredileri, notları, başarı ortalamasını gösterir belge), ( Fotokopisi kabul edilmeyecektir.) (100 üzerinden en az 65, 4 üzerinden en az 2,5 genel not ortalaması)
3-Öğrenimi süresince disiplin cezası almadığına dair belge
4-ÖSYS Yerleştirme belgesi
5-Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik, Bilgisayar ve Makine Mühendisliği, Mimarlık Bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Fen Edebiyat Fakültesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümlerine, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği Programına ve İlahiyat Fakültesine başvuracak öğrencilerden zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Muafiyeti ile ilgili istenen belgeler.
6- Ders İçerikleri (onaylı olarak)
7- %10 belgesi (ikinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapacak öğrenciler için)
8- Başvuru belgeleri posta ya da kargo ile gönderilebilecektir.
9- Kayıtlı olunan üniversiteden alınacak yatay geçişe engel bir durum olmadığına dair belge.
10-Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin üniversitemiz tarafından kabul edilmesi şartı aranır. 2019-2020 öğretim yılı yurt içi ve yurt dışı yatay geçiş başvuru ve değerlendirme tarihlerinin aşağıdaki şekilde
belirlenmesine,
Başvuru Sayfası
Diğer Yatay Geçiş Duyuruları İçin Tıklayınız