İİBF Bölümleri Tercih Edilmeli mi? | İİBF Bölümleri Hakkında Bilgi
İİBF Bölümleri Tercih Edilmeli mi?
İİBF Bölümleri Hakkında Bilgi
Her sene milyonlarca genç ön lisans ve lisans programlarına girebilmek için yoğun bir süreci geride bırakıp sınav maratonuna başlıyor. Hepsinin ümidi, sevdikleri ve ilgi alanlarında olan mesleklerle ilgili lisans bölümlerine yerleşip mezun olunca rahatça iş bulabilmek; ancak her hayal ne yazık ki kolayca gerçekleşmiyor. Peki İİBF Bölümleri Tercih Edilmeli mi? sorunuzun cevabı yazımızın devamında..
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) hemen her üniversitede ya İİBF haliyle ya da benzer isimlerle bulunan ve birçok bölümü de barındıran bir fakülte. Ekonomi, Kamu Yönetimi, Maliye, İşletme, Uluslararası İlişkiler ve benzer disiplinlerde farklı bölümler barındıran fakülteye her yıl yeni öğrenciler geliyor. Özellikle devlet üniversitelerinde hem örgün öğretim, hem de ikinci öğretim olanağı bulunuyor. Böylelikle aynı bölümde iki ayrı grupta öğrenciler eğitim alıyor ve mezuniyette de yüzlerce ve hatta binlerce yeni rakiple iş arayışına giriliyor.
2015 yılında 650,000’i geçkin üniversite mezunu işsiz varken, geçen yıl oranlarında tüm üniversite mezunları içinde %10’dan fazlası TÜİK tarafından açıklanmıştı. 2018’de başlayan ve etkisi süren ekonomik kriz dolayısıyla bu yılda da toplam İİBF mezunu işsiz sayısında artış olacağı tahmin edilebilir.
İİBF bölümlerinden mezun olanların en büyük sorunlarından birisi, farklı bölümlerde okuyanlarla aynı veya benzer meslekler için tercih edilmeleridir. Bölümler her ne kadar farklı olsa da, özellikle özel sektörde ekonomi, ekonometri, istatistik ve iktisat mezunları aynı yorumlanmaktadır. Benzer durum kamu yönetimi, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler bölümlerinden mezun olanlar için de geçerlidir. Ayrıca kimi zaman İİBF içinde verilen lojistik ve gümrükle ilgili bölümlerin de birbirlerinin muadili olarak görülmesi çok sık bir durumdur.
Eğer Ankara, İstanbul ve İzmir’deki köklü devlet üniversitelerinden birinde İİBF bölümü seçiyor ve lisans eğitiminiz boyunca kendinizi geliştirmeyi (yabancı dil, bilgisayar vb.) planlıyorsanız, biraz da şansla rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Hem eğitimin oturmuş olması, hem de işverenlerin hangi üniversiteden mezun olunduğuna dikkat ediyor olması sizin gitmek isteyeceğiniz üniversite konusunda daha dikkatli olmanızı gerektiriyor.