Sınavsız İlitam Nasıl Yapılacak?
İlahiyat ön lisans mezunlarının yıllardır beklediği sınavsız ilahiyat lisans tamamlama hakkı bu yıl-2018- gelmiş oldu. Uzun zamandır takip edilen sınavsız ilitam hakkı TBMM’de gerçekleştirilen görüşme neticesinde karar bağlandı. TBMM’de alınan bu karardan sonra sınavsız ilitam yapacak adayların kafasında birtakım soru işaretleri oluştu. Bu yazımızda kafanızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Sınavsız İlitam Nasıl Yapılacak?
İlahiyat ön lisans mezunlarının yıllardır beklediği sınavsız ilahiyat lisans tamamlama hakkı bu yıl-2018- gelmiş oldu. Uzun zamandır takip edilen sınavsız ilitam hakkı TBMM’de gerçekleştirilen görüşme neticesinde karar bağlandı. TBMM’de alınan bu karardan sonra sınavsız ilitam yapacak adayların kafasında birtakım soru işaretleri oluştu. Bu yazımızda kafanızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Üniversitelerin İLİTAM Programları Hakkında Genel Bilgiler
İlk olarak İLİTAM Nedir? İlitam Eğitim Müfredatında neler var?
DGS ile ilgili tüm dokümanlar İNDİR
İLİTAM NEDİR? İLİTAM Hakkında ?
Ön lisans , iki yıllık, ilahiyat mezunlarının veya mezun konumunda olan kişilerin, diplomalarını lisansa yükseltmek için başvurdukları eğitimin adıdır.
İLİTAM Eğitim Müfredatında Neler Var?
Eğitim programı toplam 4 dönemden oluşmaktadır ve müfredatta: Kuran Okuma ve Tecvid, Arapça Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Din Eğitimi, Dini Danışma ve Rehberlik, İslam Felsefesi Tarihi, İslam Ahlak Felsefesi, İslam Hukuku, Dinler Tarihi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Mantık, İlkçağ Felsefesi Tarihi, Yeniçağ Felsefesi, Din Felsefesi, İslam Tarihi ve Türk İslam Edebiyatı gibi dersler yer almaktadır
Sınavsız ilitama karşı diğre bölümlerin bakış açısı nasıl?
Ön lisans ilahiyat mezunlarına sınavsız ilitam yapma hakkının verilmesi neticesinde, bu haktan faydalanacak adaylar sevinirken kimi adaylar ise bu durumu haksızlık olarak karşıladı. Fakat bu durumu haksızlık olarak belirten adaylara hatırlatmak gerekir ki bu uygulama daha önce de gerçekleştirilmiş ve hali hazırda uygulanmaktadır. Geçmişte sağlık personeline de verilmişti.
Bu konuyla ilgili YÖK’ün yazısını incelemek için TIKLAYINIZ.
Sınavsız İlitam Uygulaması Nasıl Yapılacak?
Sınavsız ilitam uygulaması nasıl gerçekleştirileceği adaylar tarafından merak edilen soruların başında gelmektedir.
GEÇİCİ MADDE 77- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilahiyat önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.
Bu maddeden yola çıkarak Sağlık alanında verilen sınavsız geçiş hakkında aşağıdaki bilgileri veriyoruz. Bunlara göre tahminde bulunabilirsiniz.
547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun Geçici 69. maddesinde “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle sağlık alanında ön lisans diploması alanlardan ebelik ve hemşirelik programlarından mezun olanlara kendi alanlarında, diğerlerinde ise Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği, ebelik ve hemşirelik dışındaki ilişkili alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimler, Yükseköğretim Kurulunun belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim yöntemleri ile verilebilir. Uygulama eğitimleri için Sağlık Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği yapar. Bu eğitimlerin usul ve esasları Yükseköğretim Kurulunca belirlenir.” hükmü bulunmaktadır. Söz konusu hüküm uyarınca; 1. Başkanlığımızca belirlenen sağlık önlisans programlarından 19.11.2014 tarihinden önce mezun olan adaylar 2017 Sağlık Lisans Tamamlamaya başvurabilmektedir. 2. 2017-2018 eğitim-öğretim yılı için Sağlık Lisans Tamamlama Programına ilişkin başvuru ve tercih işlemleri 24/07/2017 (Saat:14:00) – 04/08/2017 (Saat:17:00) tarihleri arasında Başkanlığımız resmi internet sitesi üzerinden e-Devlet aracılığı ile yapılacaktır. 3. Başvuru sırasında, adayların mezun oldukları üniversitenin mezuniyete esas not sistemi 4’lük veya 5’lik ise, mezuniyet notunun hesaplanmasında, Yükseköğretim Kurulu Kararıyla belirlenen “4’lük ve 5’lik not sisteminin 100’lük not sistemine eşdeğerliği” tablosunu esas almaları gerekmektedir. 4. Adaylar en fazla 20 tercih yapabilecektir. 5. Yerleştirme işlemleri, adayların ön lisans not ortalamalarının 2 ile çarpılarak elde edilen puanlara göre sıralanarak yapılacaktır. Sağlık Lisans Tamamlama kapsamında 2016 yılında kayıt yaptıran ve halen öğrenci olan adayların bu yıl başvurmaları halinde ise ön lisans not ortalamaları 1 ile çarpılarak yerleştirme işlemine alınacaktır. 6. Yerleştirme işlemleri adayların beyanı üzerinden yapıldığından, kayıt sırasında adayların mezuniyet tarihi, diploma ve mezuniyet not ortalamalarının yerleştikleri üniversite tarafından kontrol edilerek kayıtları yapılacak, kendine avantaj sağlamak suretiyle yanlış beyan veren adaylar yerleştirmeden doğan haklarını kaybedeceklerdir. 7. Sağlık alanında lisans tamamlama programları, her yıl katkı payı ve öğrenim ücretine ilişkin alınan Bakanlar Kurulu kararında yer almadığından adaylar söz konusu lisans programlarına ilişkin belirlenen katkı payı/öğrenim ücretini ödeyeceklerdir.
SONUÇ OLARAK:
TBMM’nin almış olduğu bu kara sonucunda adaylar YÖK’ten gelecek açıklamayı beklemelidir. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) 2018 yılında ilk defa uygulanacak olan ilahiyat ön lisans mezunlarına sınavsız lisans tamamlama hakkıyla ilgili ayrıntıları duyuracaktır. Fakat yukarıda değindiğimiz üzere sağlık personeline verilen hakka benzerlik göstermesi sebebiyle uygulamanın da benzer olacağı yönünde tahmin edilmektedir. Diyanet personeline öncelik verilebilir. Tabiki belirli kriterler olacaktır. Herkesin hakkında hayırlısı olması dileğiyle.
Bir İlahiyat öğrencisi olarak şunu belirtmek isterim ki ülkemizin son yıllarda eğitim alanında aldığı kararlar belki bir eşitlik sağlıyor olabilir ama asla adalet sağlamıyor.
Bu hem lise öğretimi hem de yüksek öğretim alanında böyle
Bir daha ki alacakları her kararda her emek sahibi kardeşlerimizinde hakkını ve emeğini düşünerek almaları gerekiyor.