AÖF’de 4 Yanlış 1 Doğruyu Götürür mü? Son durum ne?
2016-2018 öğretim yılından beri uygulanan ve Açıköğretim Fakültelerinde okuyan öğrencilerin yoğun şikayetine sebep olan 4 yanlışın 1 doğruyu götürme uygulaması 2018-2019’da devam edecek mi? İşte tüm detaylar!
AÖF’de 4 Yanlış 1 Doğruyu Götürür mü? Son durum ne?
2016-2018 öğretim yılından beri uygulanan ve Açıköğretim Fakültelerinde okuyan öğrencilerin yoğun şikayetine sebep olan 4 yanlışın 1 doğruyu götürme uygulaması 2018-2019’da devam edecek mi? İşte tüm detaylar!
Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversite ve İstanbul Üniversitesinde uygulanmakta olan açıköğretim ve uzaktan öğretim sistemlerinde okuyan öğrencilerin itirazları had safhaya ulaşmıştı. 2016-2017 öğretim yılından beri Yükseköğretim Kurulu YÖK’ün kararına istinaden tüm AÖF’lerde 4 yanlış cevabın bir doğru cevabı uygulaması başlatılmıştı.
2 öğretim yılıdır uygulanan sistem adaylar tarafından şiddetle reddedilmesine rağmen ne üniversiteler ne de YÖK kararını değiştirmemişti. Öğrenciler gerek sosyal medyada gerekse kampanyalar düzenleyerek seslerini duyurdular fakat o da çözüm olmadı.
Son olarak 2017-2018 öğretim yılın Bahar döneminde Kamu Denetçiliği Kurumuna yapılan başvuru da sonuç vermedi ve KDK 18 Mayıs’ta kararını öğrenciler adına olumsuz olarak verdi. Maalesef 2 öğretim yılıdır devam eden 4 yanlışın 1 doğruyu götürmesi kuralı 2018-2019 öğretim yılında da devam edecek!
Açıköğretim sistemi ile ilk defa bu öğretim yılında tanışan öğrenciler için hatırlatma yapmak ve bu hususa dikkat etmelerini istedik.
Kamu Denetçiliği Kurumu kararı;
Üniversiteler tarafından söz konusu uygulamanın getirilmesi amacının; Açıköğretim programları mezunlarının dersleri yeterince çalışmadan, öğrenim görmekte olduğu alanda gerekli bilgiye sahip olmadan sadece rastgele işaretleme yaparak ilgili alandan mezun olduklarının gözlemlenmesi nedeniyle eğitimdeki kalitenin düşürülmemesi yükseköğretim programlarından donanımlı öğrencilerin mezun olması, uygulamada birliğin sağlanması olduğu tespit edilmiştir.
Açıköğretimde uygulanacak öğretim programlarının örgün öğretimde uygulananların kapsam olarak aynı olması, Açıköğretim öğrencilerinin aynı öğretim programına göre örgün öğretim öğrencileri arasında öğrenci hakları bakımından fark bulunmaması ve her iki yoldan mezun olanların eşit hak ve yetkilere sahip olmaları da dikkate alınarak idare tarafından kullanılan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun kullandığı, yapılan işlemlerde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.
Kaynak: Açıköğretim 4 Yanlış 1 Doğru Uygulaması İçin Çok Önemli KDK Kararı
nerde adalet 8 yıldır bu sistem kalkmadı kredili sistem mağduru oldum yanlışlar doğruları götürüyor bütünleme yok bu niye yapılıyor insanlara