Üniversitede Kullanılan Terimler ve Anlamlar
Üniversitede Kullanılan Terimler ve Anlamlar
Dekan : Fakülte Müdürü
NOT: Bu saydığım görevliler ile sakın laf dalaşına girmeyin veya ters bir konuşma yapmayın. Bazı hocalarınızın acayip ego sahibi kişiler olduğuna tanık olacaksınız. Belki sizi derslerde aşağılayacaklar belki de dalga geçecekler. Ama siz ne olursa olsun karşılık vermeyin çünkü en ufak bir olumsuz davranışınızı sicilinize ekleme hakları var. Siciliniz problemli olursa iş bulmanız hayli zorlaşır. Bilginiz olsun.
Ders Kredisi: Kredi denilince muhtemelen aklınıza para geliyordur ama öyle değil. Üniversitede her dersin bir kredisi vardır. Bir de dönemde alınabilecek toplam kredi sayısı vardır. Bu toplam kredi sayısı kadar ders alabilirsiniz. Örneğin dönemli ders alınabilecek kredi sayısı 36’dır. 36 kredi de örneğin 10 derse tekabül eder. Sonuç olarak 10 dersin üzerinde ders alamazsınız. Yani para ile ilgili bir konu değil, bu kadarını bilmeniz yeterlidir.
Final : 2.Sınav(Dönemin son sınavı) Genellikle aldığınız puanın %60’ı baz alınır.
NOT: Bazı üniversiteler 2 Vize 1 Final de yapabilir.
BÜT : Bütünleme Sınavı demek şöyle ki Final sınavından kalanların kaldığı dersi geçmek için bir nevi kurtarma sınavıdır.Diğer bir kullanılış amacı diyelim ki Final notunuz düşük geldi ama yükseltmek istiyorsunuz yine kendi isteğinizle Büt yapıp notunuzu yükseltebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki Büt sınavına girdiğinizde Final notunuz geçersiz sayılır ve Büt sınavından geçer not alamazsanız o dersten kalırsınız veya diyelim ki Büt sınavına girdiniz geçer not aldınız ama Final sınavından da düşük geldi notunuz hangi sınavınız yüksekse o sınavın puanını kullanmak istiyorum diye bir hakkınız yoktur. Büt sınavına girdiğiniz anda Final notunuz geçersiz sayılır.
NOT: Bazı üniversitelerde Büt sınavı kaldırıldı.
Yaz Okulu: 1.Sınıf bitti diyelim baktınız ki müfredatta bir üst sınıfta sizi zorlayacak çok fazla ders var ve siz bu derslerden bir veya birkaç tanesini yaz Okulu adında bir dönem üzerinden alabilirsiniz ve 2.Sınıfta o dersi tekrar almazsınız. Yalnızca üst sınıftan değil mesela 1.Sınıftan bir dersiniz düşük geldi siz onu yükseltmek istiyorsunuz yine Yaz Okulunda alttan ders alabiliyorsunuz. Yaz Okulu 1.5 – 2 Ay kadar sürmektedir ve derslere devam zorunluluğu vardır.
Çan Sistemi : Sınıfın not ortalamasına göre mesela ben İnkılap dersinden 63 aldım sınıftaki herkes 63’ün altında bir not aldı işte Çan Sistemi beni İnkılap dersinin birincisi yapıp Not ortalamamı en yüksek harf notu olan AA ile geçmemi sağlıyor.
NOT: Her üniversitede Çan Sistemi yoktur.
Çap(Çiftanadal Programı): Aynı anda 2 bölüm okumaktır.Okuyacağınız ikinci bölüm örgün olup okuduğunuz bölümün ders programına göre ayarlanır ve derslerde çakışma olmaz. Ama sınavlar çakışabilir ve 1 günde 2 veya 3 sınava girebilirsiniz. Ancak birçok kişinin başvurduğunu unutmayın ki ortalamanız ne kadar yüksek olursa şansınız o kadar da açık olacaktır.
NOT: 1.Sınıf bittikten sonra ÇAP’a başvurulur.
Farabi : Yıl sonu ortalamanız iyi olduğu takdirde Türkiye’de istediğiniz bir üniversitede 1 veya 2 yarıyıl boyunca misafir olarak okuyabilirsiniz. Ancak birçok kişinin başvurduğunu unutmayın ki ortalamanız ne kadar yüksek olursa şansınız o kadar da açık olacaktır.
NOT: Hazırlık ve 1.Sınıf öğrencileri Farabi Programına başvuramaz.
Erasmus : Yıl sonu ortalamanız iyi olduğu takdirde Yurt dışında belli bir süreliğine üniversite okuyabilirsiniz.
Fotoğrafın ne olduğunu da tahmin ediyorsunuzdur üniversitedeki harf sistemine göre not sistemi
NOT: HARF NOTU DEĞERLERİ ÜNİVERSİTEYE GÖRE DEĞİŞİR.
Teşekkür ederim ??