2018 Doçentlik başvuruları ne zaman? Doçentlik başvuru şartları nelerdir?
Yardımcı doçentliği kaldıran kanun tasarısı kabul edildiği ve bununla birlikte birlikte doçentlik kriterlerinin de değiştiği gelişmesi yaşandı. Peki, 2018 yılı itibariyle Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı (ÜAK) bünyesindeki Doçentlik başvuruları ne zaman yapılacak? Doçentlikle ilgili getirilen yeni kriterler doğrultusunda Doçentlik Sınavı başvuru şartları ve aranan kriterler nelerdir?
Geçtiğimiz günlerde yardımcı doçentliği kaldıran kanun tasarısı ve yeni doçentlik kriterleri düzenlemesi Meclis’ten geçerek yasalaştı. Tüm bu gelişmelerin sonrasında Doçentlik görevini icra etmek isteyen adayların gözü kulağı yeni Doçentlik kriterlerine çevrildi. Öte yandan Doçentlik hedefini gerçekleştirmek isteyen adaylar Doçentlik başvuru tarihini de öğrenmek üzere kollarını sıvayarak araştırmaya koyuldu. Peki, getirilen yeni düzenlemeler sonrasında Doçentlik başvuru şartları ve adaylarda aranan kriterler nelerdir? İşte, Doçentlik Sınavı başvuru tarihlerine haber7.com’dan erişebilirsiniz.
2018 DOÇENTLİK BAŞVURULARI NE ZAMAN YAPILACAK?
Doçentlik başvuruları ile ilgili getirilen yeni düzenlemeler neticesinde, doçentlik başvuru işlemleri yılda iki kez yapılacak. Aynı zamanda Doçentlikte sözlü sınav kaldırılırken, üniversiteler doçentlik için yeni kriterler belirleyebilecek.
2018 DOÇENTLİK SINAVI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? ADAYLARDA ARANAN KRİTERLER…
Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen merkezi bir yabancı dil sınavından en az elli beş puan veya uluslararası geçerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavından buna denk bir puan almış olmak.
Bir lisans diploması aldıktan sonra, doktora ile tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak.
Doçentlik bilim alanının belli bir yabancı dille ilgili olması halinde ise bu sınavı başka bir yabancı dilde vermek. Üniversitelerarası Kurulun görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından her bir bilim disiplininin özellikleri dikkate alınarak belirlenecek yeterli sayı ve nitelikte özgün bilimsel yayın ve çalışmalar yapmak.
2018 DOÇENTLİK SINAVI BAŞVURU DETAYLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ…
DOÇENTLİK SINAVINDA ADAYLAR NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?
Üniversitelerarası Kurul, adayın başvurduğu bilim veya sanat dalından beş kişilik jüri ve bu jüri için iki yedek üye tespit edecek. İlgili bilim veya sanat dalında yeterli öğretim üyesinin bulunamaması halinde, jüri, üç üye ile teşkil edilebilecek. Doçentlik sınav jürisinde yer alan asıl ve yedek üyeler hazırladıkları ayrıntılı ve gerekçeli kişisel raporlarını Üniversitelerarası Kurula gönderecek.
Üniversitelerarası Kurulca yeterli yayın ve çalışmaya sahip olduğuna karar verilen adaya doçentlik unvanı verilecek.
Yükseköğretim kurumları doçent kadrosuna atama için objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar da belirleyebilecek. Bu ek koşullar arasında sözlü sınavın yer alması halinde sınav, Üniversitelerarası Kurul tarafından oluşturulacak jürilerce yapılacak.
Doçentlik unvanına sahip olanlar ilan edilen doçent kadrosuna başvuracak. Başvuran adayların durumlarını incelemek üzere rektör, en az biri üniversite dışından olmak üzere üç profesör tespit edecek. Bu profesörler her aday için ayrı ayrı olmak üzere birer rapor yazacak, kadroya atanacak birden fazla aday varsa tercihini bildirecek. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü yönetim kurulunun bu raporları göz önünde tutarak alacağı karar üzerine rektör atamayı yapacak.
Öğretim üyesi, haftada asgari on saat, öğretim görevlisi ise haftada asgari on iki saat ders verecek ancak yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapacak öğretim görevlilerine ders ücreti ödenmeyecek.
Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta, diş hekimliğinde, eczacılıkta ve veteriner hekimlikte uzmanlık unvanını veya Yükseköğretim Kurulunca tespit edilen belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olan araştırma görevlilerine ders görevi verilebilecek.